Ana içeriğe atla

Farmasötik Toksikoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Ahmet AYDIN'ın Röportajı

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Fakültemiz Farmasötik Toksikoloji ABD Başkanı Prof. Dr. Ahmet AYDIN'ın Röportajı

Ders anlatmak için tercih ettiğiniz yöntemler nelerdir?

Derse çok hazırlıklı olmak lazım. Birkaç gün öncesinden anlatacağınız konuya konsantre olmanız gerekir. Örneğin ben, dersten yarım saat önce; okulda olduğumuz dönemde sınıfa giderek, online eğitim döneminde masamın başına geçerek derse hazırlanmayı tercih ediyorum. Bugüne kadar her gün sanki yeni bir sahneye çıkıyormuşum heyecanıyla derslerime gittim. Bu heyecan insana çok büyük bir keyif veriyor, ne zaman ki bu heyecanı yaşamadan derse giderseniz o gün mutlaka ya kendiniz ya öğrenciniz mutsuz ayrılıyorsunuz dersten. Bu yüzden çok iyi hazırlık yapıp, öğrencilerimizin karşısına çok hazır çıkmamız gerekiyor. Ders esnasında ise, her dersin klasik ve teorik bir çerçevesi var ama bu çerçeveyi; örneklerle, deneyimlerle, öğrencilerimden aldığım ve alacak olduğum geri bildirimlerle, ihtiyaç duyduğumda kullandığım ders ile ilgili videolarla tamamlamamız gerekiyor. Ders esnasında ne ben sıkılmak isterim ne de öğrencilerimin sıkılmasını isterim bu nedenle de uygulanan her yöntemi kullanmaya çalışıyorum. Örneğin her hafta, ders esnasında, işlediğimiz konuyla ilgili quiz yapmaya önem veriyorum çünkü ancak bu şekilde öğrenciyi o derste aktif tutabiliyorum. Öğrencilerimiz bazen her hafta sınav olmasından yakınsa da dönem sonunda kendileriyle konuştuğumda bu sistemin güzel olduğunu öğrencilerimden duyuyorum ve bundan da mutluluk duyuyorum. Bunun dışında, şahsen geri bildirimlere çok önem veriyorum. Öğrencilerimden geri bildirim istediğimde alakalı veya alakasız tüm konularla ilgili onların düşüncelerini duymak isterim.

Ahmet Aydın

Öğrencileri değerlendirme yöntemleriniz nelerdir?

Öncelikle klasik olarak sınavlarda alınan notlarla değerlendirme yapıyoruz ama onun dışında, dönem boyunca öğrencilerime verdiğim ödevlerle, göstermiş oldukları performansla ve yeri geldiğinde de kanaatimi kullanarak kendilerini değerlendiririm. Örnek olarak bir sınavda öğrencimin sınıftaki performansı ve başarısıyla, sınavdaki başarısı arasında ciddi fark hissedersem o öğrencimle mutlaka konuşup bir sorun olup olmadığını, bunun nasıl olduğunu öğrenerek, mevcut olan tüm yöntemlerle öğrencilerimizi değerlendirmeye çalışıyorum.

Sizce öğrencilerinizin gözünde nasıl bir hocasınız?

Duygular ve ilişkiler karşılıklıdır. Eğer ben öğrencimin yüzüne bakarken onun gözünde bir aydınlık görmüyorsam bir problem vardır diye düşünürüm. Şimdiye kadar kötü bir geri bildirim almadım ya da hiçbir öğrencimin yüzüne baktığımda ‘ben bu adama nerden rastladım!’ duygusunu da hissetmedim. Her dönemin sonunda derslerimizle ilgili anketler dolduruyoruz, o anketlerde de genellikle ortalamalarım hep yüksektir, ama tabii ki bu soruya en iyi cevabı öğrencilerimiz verebilir.

Derste/Labda öğrencilerinizden nasıl bir disipline sahip olmalarını beklersiniz?

Eczacılık mesleği disiplin gerektiren bir meslek, dolayısıyla da öğrencilerimden de iyi bir disipline sahip olmalarını bekliyorum. Öğrencideki disiplin -disiplin derken katı disiplinden bahsetmiyorum- olaylara bakış açısı, işi ciddiye alması, mesleği ciddeye aldığı anlamını taşır. O yüzden de dersteki disipline ve dersin kurallarına mutlaka uyması beklenilir. Bildiğiniz üzere, bir meslekte ancak onun disiplinine uyduğunuzda başarılı olabilirsiniz. Açıkcası eczacılıkta miligramların bile değeri var.Mesela bir ilacın etken maddesinin etkili dozu 1 miligram iken, onun toksik dozu 3 miligram. Belki bir eczacı, eczanesinde o ilacı hazırlamayacak ama o ilacı kullanması için bir hastaya verecek. Espri yapacağımız zaman, deneyimlerimizi paylaşacağımız zaman zaten beraber güleriz ama tüm ders saati boyunca tabii ki de bu mümkün değil sonuçta işimiz ciddiyet gerektiren bir iş ve bizim de buna uymamız gerekiyor.

Ahmet Aydın

Öğrencilerden aldığınız geri bildirimleri nasıl hayata geçirirsiniz?

Geri bildirim benim için çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse, dördüncü sınıflarda verdiğim klinik toksikoloji dersinin işleniş biçimi, 5 sene önce Erasmus'a giden iki öğrencim sayesinde bu haline evrildi. Dönüşte kendileriyle konuştuğumda, ikisinin paylaştığı konuyu ve gözlerindeki heyecanı görünce bu sistemi hayata geçirmeye karar verdim ve artık bu derste bağımsız bir vize sınavı yapmıyorum. Bütün bir dönem boyunca, her hafta, ders günü ilk olarak dersi anlatıyorum, daha sonra öğrencilerimle beraber tartışıyoruz ve en sonda da bir quiz yaparak dersi kapatıyoruz. Dönem sonuna gelince de bir final sınavı uyguluyoruz. 10 yıldır bu dersi veriyorum. İlk 5 senedeki sistemin sonuçlarını (vize ve final) ve ikinci 5 senedeki sistemin sonuçlarını karşılaştırdığımda, öğrencilerin not ortalamalarının yükseldiğini görünce bu uygulamanın başarılı olduğunu görebiliyorum. Bazen her geri bildirimde de aksiyon alamayabiliriz ama onun nedenini de öğrencimle mutlaka paylaşırım. Sonuç olarak, öğrencilerimden aldığım geri bildirimler benim için çok kıymetlidir